- Reklama -

KK nuotr.

Pastaruoju laikotarpiu bankų sistema vėl krečiama skandalų. Standart Chatered veikla dar sykį leido prabilti apie neatsakingų bankų erą. Bankų sistema susigadino reputaciją dalinant neapgalvotas paskolas ir nesąžiningai nustatant LIBOR palūkanų normas, tačiau šįkart nusižengta visai kita linkme. Po skandalo, kuomet buvo aptikta, jog Standart Chatered bankas yra pervedęs Iranui 250 milijardų dolerių, svarstoma, kokią įtaką jis turės šiam britų bankininkystės gigantui. Nelegalius pervedimus vykdė Niujorke esantis šio banko filialas.

Niujorko Finansinių paslaugų departamentas pranešė, jog Standart Chatered 2001 – 2010 metų laikotarpiu įvykdė apie 60 tūkst. transakcijų į įvairių klientų Irane sąskaitas. Šiame sąraše buvo ir Centrinis Irano bankas. Bet koks bendradarbiavimas su sankcionuotomis valstybėmis yra ne tik neetiškas, tačiau ir nelegalus. Remdamiesi įtarimais dėl Irane atliekamų branduolinių bandymų JAV ir sąjungininkai jau kelis metus didina ekonomines sankcijas šiai šaliai. Irano pasiaiškinimai, jog bandymai atliekami energetiniais tikslais ar tiriant medicininius izotopus neįtikina.

Departamentas taip pat teigia, jog yra nemažai įrodymų, kad pinigai buvo pervedinėjami ir į kitas JAV sankcijų susilaukusias šalis – Sudaną, Libiją, Mianmarą. Kyla klausimas, ar banko godumas buvo toks didelis, jog jis sugebėjo pataikauti netgi tokiai terorizmu ir branduolinio ginklo kūrimu kaltinamai valstybei.

Tyrime taip pat pranešta, jog bankas klastojo savo dokumentus, norėdamas nuslėpti transakcijas į Irano sąskaitas. Pasipiktinta, jog tokie neatsakingi banko veiksmai palieka JAV finansinę sistemą neapsaugotą ir pažeidžiamą prieš teroristus ar kitokius nusikalstamo pasaulio atstovus.

Buvo naudojamasi sistema, kuomet pinigai pirmiausiai keliaudavo per JAV finansinę sistemą ir tik tuomet patekdavo į ofšorines sąskaitas. U-turn transakcijų sistema iš dalies neutralizuoja tiesioginę banko kaltę, tačiau vis tiek yra traktuojama kaip sąmoningas taisyklių pažeidimas.

Finansinių paslaugų departamentas pareikalavo iki rugpjūčio 15 d. atsakyti į pateiktus klausimus. Bankui gresia baudos arba licencijos sustabdymas.

Įdomu ir tai, jog Standart Chatered buvo pirmasis Niujorke veikiantis užsienio bankas, licenciją gavęs dar 1976 m. Per dieną šio banko transakcijos į užsienį vidutiniškai siekė 160 milijonų dolerių. Net ir išvengus tiesioginių nuobaudų gresia prarasti ilgaamžę reputaciją.

Manoma, jog būtent reputacijos netekimas bus didžiausias ir brangiausiai kainuojantis smūgis. Ko gero, bus pareikalauta ir banko prezidento Peter Sands galvos. Daiwa Capital Markets analitikas Michaelas Symondas šią istoriją taip pat palygino su neseniai vykusiais Barclays ir HSCB įvykiais, pabrėždamas, jog vardo netekimas ir vadybinės veiklos sutrikdymas tokioms kompanijoms yra pati didžiausia bausmė. Taip pat svarstoma, ar šie kaltinimai turės įtakos tik JAV veikiančiam padaliniui ir jo veiklai šioje šalyje, ar visam bankui.

Pats bankas griežtai neigia kaltinimus teigdamas, jog visus verslo santykius su iraniečiais nutraukė jau prieš penkis metus, o 99 proc. visų Standart Chatered vykdytų pervedimų niekaip nepažeidžia valstybės įstatymų.

Visgi tokioje atkaklioje kovoje su terorizmu bankas gali būti pamokytas vien kaip įspėjimas kitiems bankams, tad abejotina, jog jam galėtų pavykti išsisukti. Be to, manoma, jog ieškant panašaus pobūdžio nusikaltimų, tokie transakcijų patikrinimai gali būti vykdomi dažniau. Tiesa, dauguma analitikų tiki, jog bankui visgi pavyks išlaikyti licenciją ir tęsti veiklą JAV.

Parengė Vaida Paciūnaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!