- Reklama -

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis. TM nuotr.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis skaitė pranešimą ir dalyvavo diskusijose vasario 23-25 d. Londone vykstančiame Pasauliniame aukščiausio lygio teisininkų susitikime (angl. Global Law Summit). Terorizmo grėsmės keliamiems iššūkiams skirtoje sesijoje ministras akcentavo būtinybę ieškoti balanso tarp siekio užtikrinti valstybės saugumą ir būtinybės apsaugoti žmogaus teises ir laisves.

„Terorizmo grėsmė šiandien išryškina sudėtingą santykį tarp žmogaus teisių užtikrinimo ir nacionalinio saugumo klausimų. Reakcija į terorizmo grėsmę gali kelti pavojų fundamentaliems žmogaus teisių, laisvių ir įstatymo viršenybės principams, kurie yra demokratinių visuomenių pagrindas“, – pranešime pabrėžė J. Bernatonis.

Ministras atkreipė dėmesį, kad kovoje su terorizmu demokratinis pasaulis susiduria su paradoksu – teroras pastebimas valstybėse, kurių visuomenėms garantuotos demokratinės laisvės. Būtent šios laisvės sudaro sąlygas teroro aktų, kuriais siekiama destabilizuoti valstybės struktūras, planavimui ir įgyvendinimui.

„Jei demokratinės valstybės, ieškodamos greitų sprendimų kovoje su terorizmu, pamins savo vertybes, teroristų tikslai bus pasiekti“, – akcentavo ministras.

J. Bernatonis taip pat atkreipė dėmesį į dar vieną šių dienų terorizmo fenomeną – radikalizuojamus ir savo pačių visuomenėms pavojų keliančius demokratinių šalių piliečius. Ši grėsmė taip pat tampa nemenku iššūkiu Vakarų teisinėms sistemoms.

Siekiant kuo sėkmingiau kovoti su terorizmo grėsme būtina mokytis iš savo klaidų, sutelkti jėgas nuolat tobulinant kovos įrankius. Pagrindiniai bet kokios teisinės sistemos elementai kovoje su terorizmu yra teisminės kontrolės užtikrinimas ir atskaitomybė.

Vakar Londone J. Bernatonis taip pat susitiko su Jungtinės Karalystės teisingumo ministerijos parlamentiniu valstybės sekretoriumi atsakingu už teismus ir teisinę pagalbą Shailesh Vara.

Dvišaliame susitikime buvo kalbama apie Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos reformą, kurios įgyvendinimas buvo ir vienas pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai 2013 m. prioritetų. Pažanga įgyvendinant šią reformą svarbi tiek Europos vartotojams, tiek verslo atstovams. Susitikime taip pat aptartas Lietuvos bei Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas nuteistųjų asmenų perdavimo srityje. Anot J. Bernatonio, bendradarbiavimas su Jungtine Karalyste šioje srityje intensyvėja, o nuo balandžio 1 d., kai Lietuvoje įsigalios įstatymas „Dėl Europos Sąjungos valstybių narių sprendimų baudžiamosiose bylose tarpusavio pripažinimo ir vykdymo“, vyks dar sklandžiau. Šiuo įstatymu į Lietuvos teisę perkelti kai kurie ES Tarybos pamatiniai sprendimai ir nustatyta paprastesnė ir spartesnė nuteistų asmenų perdavimo tvarka tarp ES valstybių.

TM inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!