- Reklama -

Jolanta Blažytė

Ir vėl naujos vėliavos…. Ir vėl tas pats „aš žinau, o tu nežinai“. Ar ne per anksti?

Organizacijos Human Rights Watch (beje, labai gerbiamos ir Lietuvoje) paskelbtame klausimų – atsakymų dokumente apie humanitarinės teisės standartus teigiama:

1. Palestiniečių grupuočių beatodairiški išpuoliai ir civilių paėmimas įkaitais prilygsta karo nusikaltimams.

2. Izraelio institucijų nutrauktas vandens ir elektros tiekimas Gazos ruožui ir kitos baudžiamosios priemonės prieš Gazos gyventojus taip pat prilygsta karo nusikaltimams.

Karo įstatymai galioja visoms konflikto šalims, nepaisant to, ar jos teisėtai stojo į karą.

Toliau Human Rigts Watch pranešime rašoma:

“Okupuotoje Palestinos teritorijoje gyvenantys palestiniečiai pastaruoju metu susidūrė su precedento neturinčiomis represijomis. Per pirmuosius devynis 2023 m. mėnesius Izraelio valdžios institucijos Vakarų krante nužudė daugiau palestiniečių nei bet kuriais kitais metais nuo 2005 m.”

“Izraelio valdžios institucijos dešimtmečius sistemingai represavo palestiniečius, o nuo 2007 m. Gazos ruožo gyventojams taikė gniuždančią blokadą. Spalio 7 d. Izraelio energetikos ministras paskelbė, kad Izraelio valdžios institucijos nebetieks elektros energijos daugiau nei 2,2 mln. Palestinos gyventojų.”

“Kaip anksčiau nustatė “Human Rights Watch”, Izraelio vyriausybės sisteminga priespauda Palestinai ir nežmoniški veiksmai, vykdomi prieš palestiniečius, siekiant išlaikyti Izraelio žydų dominavimą palestiniečių atžvilgiu, prilygsta apartheido nusikaltimams žmoniškumui.”

Pridedu visą pranešimo tekstą (vertimas į lietuvių k):

Izraelis ir Palestina: Šalims nevykdant teisinių įsipareigojimų, kenčia civiliai.

Privalu gerbti tarptautinę teisę, nutraukti nebaudžiamumą, kad būtų užkirstas kelias tolesniems piktnaudžiavimams.

2023 m. spalio 7 d. palestiniečių ginkluotos grupuotės surengė mirtiną išpuolį, per kurį žuvo keli šimtai Izraelio civilių gyventojų, o Izraelis surengė atsakomąjį smūgį, per kurį žuvo šimtai palestiniečių, teigiama organizacijos “Human Rights Watch” paskelbtame klausimų ir atsakymų dokumente apie tarptautinės humanitarinės teisės standartus, reglamentuojančius dabartinius karo veiksmus.

Spalio 8 d. duomenimis, per palestiniečių ginkluotų grupuočių išpuolius žuvo daugiau kaip 677 izraeliečiai ir užsienio piliečiai, įskaitant civilius gyventojus, rodo Izraelio šaltiniai, kuriais remiasi Jungtinės Tautos.

Vėlesnių Izraelio oro antskrydžių Gazos ruože metu žuvo mažiausiai 413 palestiniečių, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija Gazoje.

Hamas ir kitos palestiniečių ginkluotos grupuotės pralaužė Gazos ruožą ir Izraelį skiriančias tvoras ir atakavo aplinkines Izraelio bendruomenes, prasiskverbė į namus, masiškai šaudė civilius gyventojus ir įkaitais į Gazos ruožą paėmė daugybę Izraelio civilių gyventojų. Pranešama, kad jie paleido daugiau kaip 3000 raketų į Izraelio gyventojų centrus.

“Tyčinės civilių žudynės, įkaitų ėmimas ir kolektyvinė bausmė yra baisūs nusikaltimai, kurie neturi jokio pateisinimo. Neteisėti išpuoliai ir sistemingos represijos, dešimtmečius smaugiančios regioną, tęsis tol, kol bus nepaisoma žmogaus teisių ir atsakomybės”, – sakė Omaras Šakiras, “Human Rights Watch” Izraelio ir Palestinos direktorius.

Izraelio valdžios institucijos dešimtmečius sistemingai represavo palestiniečius, o nuo 2007 m. Gazos ruožo gyventojams taikė gniuždančią blokadą. Spalio 7 d. Izraelio energetikos ministras paskelbė, kad Izraelio valdžios institucijos nebetieks elektros energijos daugiau nei 2,2 mln. Palestinos gyventojų.

Palestiniečių ginkluotų grupuočių akivaizdžiai sąmoningas taikinių rinkimasis į civilius gyventojus, beatodairiški išpuoliai ir civilių gyventojų paėmimas įkaitais prilygsta karo nusikaltimams pagal tarptautinę humanitarinę teisę.

Izraelio valdžios institucijų nutrauktas elektros energijos tiekimas Gazos ruožui ir kitos baudžiamosios priemonės prieš Gazos civilius gyventojus prilygtų neteisėtai kolektyvinei bausmei, kuri taip pat yra karo nusikaltimas. Karo įstatymai galioja visoms konflikto šalims, nepaisant to, ar jos teisėtai stojo į karą.

Okupuotoje Palestinos teritorijoje gyvenantys palestiniečiai pastaruoju metu susidūrė su precedento neturinčiomis represijomis. Per pirmuosius devynis 2023 m. mėnesius Izraelio valdžios institucijos Vakarų krante nužudė daugiau palestiniečių nei bet kuriais kitais metais nuo 2005 m., kai Jungtinės Tautos pradėjo sistemingai registruoti žuvusiųjų skaičių.

Spalio mėn. duomenimis, palestiniečių, kurie, remiantis slapta informacija, laikomi administraciniame sulaikyme be kaltinimų ar teismo, skaičius pasiekė 30 metų rekordą. Izraelio neteisėtas Gazos ruožo uždarymas, įskaitant visuotinį draudimą keliauti Palestinos gyventojams, gyvenantiems šiame 40 x 11 km (25 x 7 mylių) žemės ruože, su keliomis išimtimis, tęsiasi jau 17 metų.

Kaip anksčiau nustatė “Human Rights Watch”, Izraelio vyriausybės sisteminga priespauda Palestinai ir nežmoniški veiksmai, vykdomi prieš palestiniečius vykdant politiką, kuria siekiama išlaikyti Izraelio žydų dominavimą palestiniečių atžvilgiu, prilygsta apartheido nusikaltimams žmoniškumui.

Per ankstesnius karo veiksmų etapus “Human Rights Watch” užfiksavo Izraelio pajėgų ir palestiniečių ginkluotų grupuočių padarytus rimtus karo įstatymų pažeidimus. Izraelis ne kartą surengė beatodairiškus oro smūgius, per kuriuos žuvo daugybė civilių gyventojų – išmirė ištisos šeimos, – ir smūgius, kurių taikiniais tapo civiliai gyventojai arba civilinė infrastruktūra, įskaitant daugiaaukščių Gazos pastatų, namų ir įmonių, sunaikinimą, kai netoliese nebuvo akivaizdžių karinių taikinių.

Palestiniečių ginkluotos grupuotės paleido tūkstančius raketų, kurios pažeidė karo įstatymus ir prilygsta karo nusikaltimams. Žmogaus teisių stebėjimo organizacija “Human Rights Watch” jau daugelį metų ragina palestiniečių ginkluotas grupuotes nutraukti šiuos neteisėtus išpuolius.

2021 m. tuometinė Tarptautinio baudžiamojo teismo(TBT) prokurorė Fatou Bensouda pradėjo oficialų tyrimą dėl sunkių nusikaltimų, įvykdytų Palestinoje, kuri yra šio teismo Romos statuto šalis.

Dabartinė situacija patvirtina, kad skubiai reikia teisingumo ir kad TBT prokuroro biuras paspartintų tyrimą dėl sunkių nusikaltimų, kuriuos Palestinoje įvykdė visos šalys, teigė “Human Rights Watch”.

“Jei ko nors ir išmokome iš ankstesnių eskalavimų, tai to, kad kol egzistuos nebaudžiamumas už rimtus pažeidimus, tol matysime daugiau represijų ir civilių kraujo praliejimo”, – sakė Šakiras.

P.S. Tai apie ką čia tos vėliavos? Ar apie tai, kad vienas karo nusikaltimas yra teisingas, o kitas – neteisingas?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!