- Reklama -

Roma Paukštienė

Margarita, tapusi Lietuvos piliete, prarado galimus čempionės titulus: Europos, Pasaulio, Olimpinės – dėl kurių sportininkai pašvenčia savo gyvenimą (kartais net neturėdami vaikų). Tą ji galėjo pasiekti, bet be Lietuvos, nes Lietuva – tai ne didžiosios valstybės, turėjusios sporte įtaką, ypač anuomet.

Tai, ką dabar skaitysite, bus NE IŠ FANTASTIKOS SRITIES, pilna informacijos ta tema internete, o kas dalyvavo/ dirbo pasaulinio lygio varžybose arba atstovavo didžiąsias šalis JAV, Kanadą, Rusiją, Prancūziją ir kt. – turėtų žinoti šio sporto užkulisius.

Yra varžybų, kur negalima įtakoti teisėjų, kai rezultatus lemia minutės ar sekundės, bet tik ne šokiuose ant ledo – kuomet vertinama ir technika ir artistiškumas. Tada už pasirodymus skirdavo nuo 0.0 iki 6.0 balų. Ką reiškė teisėjui įvertinti 5.9 ar 5.8 ar 5.7.

Argumentų pilna: nepatiko atlikėjų artistiškumas, neįtikinamai perdavė šokio ryšį su muzika, per mažai ar per daug emocijų ir t.t. Už techniką tik „neprimakliavosi“, bet, pasirodo, galima ir ten.

Į pasaulines varžybas didžiosios šalys atvykdavo su didele grupe atlikėjų: porinio čiuožimo poros, šokių ant ledo poros, pavieniai (vyrų ir moterų) šokėjai. Net vykdavo „derybos“ su teisėjais: šitam reikia duoti aukštesnį balą, o anam galima pamažinti ir t.t. – savotiška „virtuvė“ su daug niuansų. Nesakau, kad visi tą darė, bet nugalėtojus kartais lemdavo balo dešimtosios dalys.

Būtent tik dėl TOKIO TEISĖJAVIMO M. Drobiazko ir P. Vanagas 2002 m. Olimpinėse žaidynėse netapo olimpiniais čempionais. Tai buvo pats geriausias jų sportinis pasirengimas. Savo pasirodymus jie atšoko tiesiog stulbinančiai puikiai, o varžovai darė klaidą po klaidos GRIŪDAMI pasirodymų metu. Visi neabejojo, kad tai – Lietuvos šokėjų pergalė!

Bet teisėjai nuteisėjavo savaip tokiai mažai ir nežinomai šaliai, kaip Lietuva, o ir niekas dėl mūsų čiuožėjų nesitarė. Būtų šokę už Rusiją, būtų laimėję. O tuomet Margarita su Povilu užėmė tik 5 vietą (nors tai ir aukščiausia Lietuvos sportininkų vieta žiemos olimpiadose). GRIUVINĖTOJAI, ŠOKĘ BLOGIAU, TAPO PRIZININKAIS!!!

Tai sukėlė publikos pasipiktinimą, arena ūžė, beveik visi čiuožėjai ir jų treneriai pasirašė peticiją, nesutikdami su teisėjų vertinimais. Lietuvos dailiojo čiuožimo federacija įteikė protestą Tarptautinei čiuožimo sąjungai. Sensacija dailiajame čiuožime, tarptautinis skandalas – tokio AKIVAIZDŽIAI NETEISINGO TEISĖJAVIMO PASAULIS DAR NEMATĖ!!! Netikite – paskaitykite anų laikų straipsnius. Beje, po šio skandalo buvo keičiama ir vertinimo sistema.

O kokius materialinius apdovanojimus jie būtų gavę, perėję į rusų komandą – butus ar milijonines išmokas už čempionų titulus. Šokdami už didžiąją šalį, jie galėjo ir būtų tapę Europos, Pasaulio ar Olimpiniais čempionais. Bet jie neperėjo į kitą komandą net tada, kai tą buvo galima padaryti. Ir daugeliui tai yra svarbesnis rodiklis, negu dabar (kai negalima), nes dabar vieni to nedarytų gal iš idėjos, o kiti gal iš baimės, kad taip reikia.

Tuo metu, kai visi nesmerkiami 30 metų darėsi biznius su Rusija ar po visą pasaulį žaidė ne už Lietuvos, o UŽ SVETIMAS komandas dėl didesnių pinigų, ukrainietė (pagal tautybę) M. Drobiazko ir lietuvis P. Vanagas, negailėdami savo sveikatos KANTRIAI „ARĖ“ UŽ LIETUVĄ:

5 olimpiados, 12 Pasaulio čempionatų, 13 Europos čempionatų, Grand Prix varžybų finalai, atstovaujant mūsų šalį.

Lietuvos čempionai, Europos ir Pasaulio čempionatų prizininkai.

„Atsidėkojome“…

Dar viena „padėka“ laukia pas G. Nausėdą ant stalo…

Pirmą dalį skaitykite čia. 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!