- Reklama -
R.Karbauskis. KK nuotr.
R.Karbauskis. KK nuotr.

Jūsų Ekscelencija Prezidente,

Prieš ketverius su puse metų į mane kreipėsi Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, prašydamas pagalbos organizuojant akciją, kurios tikslas – surinkti lėšas mobiliai kraujo diagnostikos laboratorijai, kurioje būtų įrengta kraujo paėmimo vieta.

Planuojamo projekto „Išsaugokime vyrus“ tikslas buvo skatinti rizikos grupės vyrus pasitikrinti sveikatą ir atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimą. Įvertinęs šio projekto tikslus ir svarbą, pasiūliau negaišti laiko ir nešvaistyti lėšų akcijų organizavimui. Nusprendžiau skubiai nupirkti ir įrengti diagnostikos laboratoriją, o po dviejų mėnesių nuo pirmojo mūsų pokalbio su Gediminu Žižiu mobili laboratorija buvo paruošta darbui.

Pirmojo projekto etapo metu nuo 2011-11-07 iki 2013 04 19 nemokamai buvo patikrinta 12630 vyrų,  1307-iems vyrams buvo nustatytos padidintos PSA reikšmės (rezultatas daugiau nei 3µg/l) ) ir visi vyrai buvo nukreipti urologų konsultacijai – diagnozei nustatyti.

Pirmajame projekto „Išsaugokime vyrus“ etape jo organizatoriais buvo Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondas, kurio steigėjai – Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija ir Lietuvos visuomenės sveikatos biurų asociacija kartu su Lietuvos urologų draugija. Akciją vykdė „Medicina practica“ medicininių tyrimų laboratorija.  Vykdant projekto pirmąjį etapą buvo bendradarbiaujama su 22 rajonų ir miestų savivaldybėmis.

Antrajame projekto „Išsaugokime vyrus“ etape nemokamų kraujo tyrimų pasirinkimas gerokai išsiplėtė, pradėtas tikrinti ir moterų kraujas, joms atliekant įvairius tyrimus. Nuo 2013 09 09 jau patikrintas 24521 žmogus (jų tarpe – 13336 moterys), atlikti 201704 skirtingi kraujo tyrimai. Padidintos PSA reikšmės, rodančios galimą urologinį susirgimą, rastos dar 1419-kai vyrų.

Per visą projekto vykdymo laikotarpį mobilios diagnostikos laboratorijos įsigijimui, kraujo tyrimams apmokėti skyriau 376797 eurus (1301005 Lt).

Praėjusių ketverių su puse metų patirtis rodo, jog tokios mobilios diagnostikos laboratorijos veikla labai pagerina ankstyvąją ligų diagnostiką, tame tarpe – ir nustatant ankstyvąsias prostatos vėžio stadijas. Daug žmonių tyrėsi kraują po dešimčių metų pertraukos, o nemokami tyrimai leido paslauga pasinaudoti ir  labiausiai socialiai pažeidžiamiems žmonėms. Tokių paslaugų prieinamumo padidinimas leidžia ženkliai sumažinti valstybės lėšų, skiriamų sunkių ligų gydymui, poreikį. Kiekvienas euras, investuotas į ankstyvąją ligų diagnostiką ir profilaktiką, sutaupo dešimtimis kartų daugiau.

Jūsų Ekscelencija Prezidente, kreipiuosi į Jus informuodamas, jog šių metų kovo 2 dieną mobiliąją diagnostikos laboratoriją eksploatuojanti medicininių tyrimų laboratorija UAB „Medicina practica“ gavo raštą iš Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos, kurioje keliamas klausimas dėl mobilios laboratorinės diagnostikos paslaugų teikimo.

Vėliau, gavusi visą reikiamą informaciją, ši tarnyba pranešė, jog teikiant laboratorinės diagnostikos paslaugą nėra įteisintos kraujo paėmimo procedūros mobiliomis sąlygomis. Paaiškėjo, kad kraujo donorystės paslaugos mobiliuose punktuose galimos, o kraujo mėginių paėmimas nėra įteisintas.

Ketverius su puse metų visoms valstybinėms institucijoms tai nekėlė jokių klausimų, netgi atvirkščiai: rajonų poliklinikos pirmajame programos etape mielai bendradarbiavo su mobilia diagnostikos laboratorija.

Už tokių veiklų akreditavimą atsakingi tarnautojai keturis su puse metų „nežinojo“ apie šią laboratoriją? Akivaizdu, jog leidžiant kraujo donorystės paslaugas mobiliuose punktuose mobilių diagnostikos laboratorijų įteisinimas tėra formalus neapsižiūrėjimas.

Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnybai buvo pateikti visi reikiami dokumentai, kad esamą spragą  sveikatos priežiūros veiklų reglamentavime būtų galima sutvarkyti. Tam užtenka Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro parašo po atitinkamu  įsakymu.  Sveikatos apsaugos ministras apie tai buvo informuotas.

Jau du mėnesius mobili diagnostikos laboratorija stovi, laukdama sveikatos apsaugos ministro sprendimo, kad toliau galėtų vykdyti labai svarbų darbą. Per tą laiką galėjo būti nemokamai  patikrinta per 3000 žmonių, jiems padedant sužinoti savo sveikatos būklę.

Kurį laiką po mobilios kraujo diagnostikos laboratorijos sustabdymo maniau, jog tai elementarus  nesusipratimas dėl atsakingų tarnautojų neapsižiūrėjimo. Po dviejų mėnesių laukimo pradedu manyti, jog reali priežastis yra artėjantys Seimo rinkimai. Manau, jog sprendimas sustabdyti mobilios kraujo diagnostikos laboratorijos darbą – politinis sprendimas, galimai priimtas Seimo ar kitos institucijos kabinetuose, nors politikai puikiai žino Vyriausios rinkimų komisijos išaiškinimą, jog mecenatystė, kuri tęsiasi ne vienerius metus, negali būti traktuojama kaip bandymas paveikti rinkėjus.

Laukiau pakankamai ilgą  laikotarpį, nenorėjau, kad šis mano labdaringas darbas ir jo sustabdymas  būtų aptarinėjamas rinkimų kontekste, nes ne dėl rinkimų, o dėl žmonių jis yra daromas.

Jūsų Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite, prašau tarpininkauti, padedant išsiaiškinti, kokiais argumentais remiantis buvo nutraukta mobilios laboratorijos veikla ir kodėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras nepriima sprendimo tam, kad mobili kraujo diagnostikos laboratorija galėtų tęsti darbą.

Tikiu, jog vis daugiau Lietuvos verslininkų mecenuos panašius projektus, taip prisidėdami prie socialinės atskirties mažinimo, šeimų gerovės, žmonių sveikatos išsaugojimo, tačiau tam reikalingas teigiamas valdžios institucijų požiūris.

Pagarbiai,

Projekto „Išsaugokime vyrus“ mecenatas                                         Ramūnas Karbauskis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!