- Reklama -

Naglis Puteikis: "Jeigu Sirijos laisvoji armija nebūtų finansuojama, Islamo valstybė nebūtų susidariusi." KK nuotr.

Europos komisija, Europos lyderiai ir žiniasklaida aktyviai sprendžia į Europą atvykstančių pabėgėlių pasiskirstymo po ES nares klausimą. Tuo pačiu metu, šalių sąjungininkių vidaus reikalų ministrai stengiasi sustabdyti kontrabandą pabėgėliais.

Tačiau niekas nekelia svarbiausio klausimo – būtina sustabdyti laisvosios Sirijos armijos finansavimą ir pasirašyti taikos sutartį su prezidentu Bašaru al Asadu.

Prieš mėnesį Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas kreipėsi į JAV ir Europą, prašydamas pagalbos, nes jo šalis priėmė 2 milijonus pabėgėlių iš Sirijos ir nebegalėjo išlaikyti jų ar priimti daugiau pabėgėlių.

Prezidentas Erdoganas pateikė skaičius, rodančius, kad šaliai prireikė 6 milijardų dolerių pabėgėliams išlaikyti, o iš tarptautinių organizacijų ir kitų šalių Turkija gavo vos 0,5 milijardo dolerių paramą.

Turkijos biudžetas negali atlaikyti 5,5 milijardų dolerių netektį, todėl šalyje prasideda ir didėja socialiniai protestai. Susiklosčius tokiai padėčiai, Turkijos prezidentas leido suprasti: jeigu Vakarų šalys nesistengs sustabdyti karo Sirijoje arba jeigu nesuteiks finansinės paramos Turkijai, išlaikančiai 2 milijonus pabėgėlių, šalies pasieniečiai nebestabdys pabėgėlių, siekiančių pasiekti Graikiją.

Tačiau Europos Sąjunga apsimetė, kad tokio pareiškimo nebuvo.

Nieko nuostabaus, kad Turkijos prezidentas išpildė savo pažadą. Jį galima suprasti. Jeigu Vokietija negali susitvarkyti su 500 000 pabėgėlių, kaip ne tokia turtinga Turkija turi susitvarkyti su 2 000 000.

Žmonės kelia ne tuos klausimus, kuriuos turėtų kelti. Svarbu ne iš kur, o kodėl bėga pabėgėliai.

Atsakymas į šį klausimą akivaizdus. JAV ir Europos Sąjunga finansuoja laisvąją Sirijos armiją. Tuo pačiu metu, arabų šalys finansuoja „Al Qaeda“ režimą ir, iš dalies, Islamo valstybę.

Visi žaidėjai finansuoja kurdus Sirijoje, o JAV finansuoja dar ir šiitus Irake. Vakarų pasaulis daugiausia finansuoja sukilėlius Sirijoje, kurie stabdo Bašaro al Asado armiją. Taip išeina, jog niekas nesipriešina islamistams. Islamo valstybė naudojasi tuo ir plečiasi silpnose Artimųjų Rytų teritorijose. Iš ten pabėgėliai ir bėga.

Kyla logiškas klausimas: jeigu Vakarų šalys spaudė Rusiją, kad ši laikytųsi Minsko susitarimų. Jeigu jie laiko Ukrainos prezidentą Petro Porošenka išrinktu teisėtai. Jeigu kaltina Rusija dėl to, kad ši finansuoja separatistus. Jeigu mes tikime, kad dabar mirtys Ukrainoje liovėsi, kodėl mes negalime tos pačios sistemos pritaikyti Sirijoje?

Bašaras al Asadas – teisėtai išrinktas prezidentas, Sirijos parlamentas taip pat išrinktas teisėtai. Tada kodėl Vakarų šalys finansuoja sukilėlius, dėl kurių silpnėja šalis?

Ir kodėl Lietuva, nedalyvaujanti šiose geopolitiniuose žaidimuose, turi išlaikyti pabėgėlius, atsirandančius Europoje dėl to kad politikai Anglijoje, Prancūzijoje ar JAV teikia ginklus laisvajai Sirijos armijai?

Jeigu Lietuva kreiptųsi į Europos Sąjungą, galėtų pareikalauti Europos politikų nustoti „apsimetinėti durniais“ ir sudaryti dar vieną „Minsko susitarimą“. Vakarų šalys susitartų su Asadu ir tada visas Sirijos karių dėmėsis būtų nukreiptas į Islamo valstybę.

Tačiau kažkodėl Europos Sąjunga ir toliau tyli. Lietuvos prezidentė, atsakinga už valstybės užsienio politiką, taip pat nieko nesako. Tylėjimo pozicijos laikosi ir mūsų vyriausybė. Nėra jokių kreipimųsi į Europos Sąjungą. O tuo tarpu, pabėgėlių skaičius didėja.

Čia akivaizdžiai pasireiškia politikų veidmainiškumas.

Kuo nusikalto žmonės Sirijoje, Lietuvoje, Turkijoje ar Vokietijoje, jeigu tokius sprendimus priima didelių šalių politikai? Kodėl stambūs žaidėjai laikosi savo standartų Ukrainoje, tačiau Sirijoje šie standartai jau nebegalioja?

Aš palaikau taiką Ukrainoje ir smerkiu Rusijos invaziją į jos teritoriją. Tačiau kaip ten bebūtų, tarptautinė bendruomenė jau ne kartą įrodė, jog galima sustabdyti bet kurį, kas kenkia savo šaliai ir žmonėms. Juk žmonės Ukrainoje daugiau nebežūsta, todėl kad Vakarų politikai įjungė valią ir jėgą. Kur gi ta valia ir jėga Sirijos klausime?

Sirijoje gyvena 22 milijonai gyventojų, iš jų 4 milijonai turėjo palikti šalį. Tie milijonai eina į Europos Sąjungą per Turkiją. O Turkijai niekas nepadeda. Visi tik ir kalba apie tai, kad reikia sustabdyti kontrabandininkus Viduržemio jūroje. Tačiau ne tik kontrabandininkai nukreipia pabėgėlius į Europą.

Patys Turkijos gyventojai duoda Sirijos gyventojams valtis, kad tik šie kuo greičiau paliktų jų šalį. Dėl to kariams Europoje reikia kariauti su paprastais žmonėmis Turkijoje?

Nederėtų pamiršti ir to, kad musulmonų pasaulyje nėra vienišų žmonių. Pas juos absoliučiai normalu padėti vienas kitam. Tos pačios valtys, kurias pabėgėliai gauna iš turkų, tai musulmono pagalba kitam musulmonui, kuris atsidūrė pavojuje.

Visą šitą politikų veidmainystę reikia sustabdyti.

Aš netikiu, kad Turkijos prezidento pranešimas ir Sirijos saugumo vadovo vizitas į Maskvą, įvykę tuo pačiu metu – tik sutapimas. Sirijos vyriausybė per savo pareigūnus perdavė pabėgėliams žinia, jog kuo daugiau migrantų nukeliaus į Europą, tuo greičiau pasibaigs karas Sirijoje. Tai sutampa ir su Turkijos interesu, kadangi ji nebegali priimti ir išlaikyti tokio pabėgėlių skaičiaus.

Tai naudinga ir kitoms Artimųjų Rytų šalims.

Prieš pusmetį Irakas skundėsi, kad nebegali priimti daugiau pabėgėlių, Irako autonominis Kurdistanas taip pat susidūrė su šia problema. Toliau sekė grandininė reakcija iš Libano, Izraelio ir Jordanijos pusės. Visos kaimyninės šalys kenčia. Todėl aš netikiu, kad pabėgėliai atsitiktinai pradėjo masiškai keliauti į Europą praėjus vos porai dienų nuo Sirijos pareigūno vizito į Maskvą.

Kaip man atrodo, Sirija mato, kad pralaimi karą dviem frontais, nes tuo pačiu metu priešinasi ir sukilėliams, ir islamistams. Tikriausiai ji nusprendė pagreitinti taikos sudarymo procesą, su pabėgėlių, keliaujančių į Europą pagalba.

Jeigu Sirijos laisvoji armija nebūtų finansuojama, Islamo valstybė nebūtų susidariusi.

Taip pat derėtų pabrėžti, jog, pavyzdžiui, Saudo Arabija, finansuojanti karinį konfliktą Sirijoje, nepriima jos pabėgėlių ir tuo pačių skatiną jų bėgimą į Europą.

Visai tai nutylėdami politikai žlugdo savo ekonomiką, todėl kad neįmanoma nepriimti 2 milijonų pabėgėlių, bėgančių nuo mirties. Nejaugi pasienietis Vengrijoje pradės šaudyti į pabėgėlius? Tačiau migrantai bėga todėl kad Vakarų politikai kišasi į Asado valdymą.

Lietuva laiko save drąsia valstybe. Mes užstojom Ukrainą, vadinasi, dabar galime užstoti ir Siriją.

Mūsų prezidentė Dalia Grybauskaitė turi tvirtą charakterį, drąsą ir net, gerąją to žodžio prasme, įžūlumą. Ji tikrai galėtų pagaliau iškelti šią problemą tarptautinėje arenoje. Ji turėjo savyje drąsos neatvykti į vakarienę su JAV prezidentu, todėl aš tikiu: galėtų ir dabar parodyti charakterį ir pastūmėti JAV ir Europą sustabdyti laisvosios Sirijos armijos finansavimą.

Mums gyvybiškai svarbu iškelti šį klausimą tarptautinėje bendruomenėje, nes Vokietija gal ir išlaikys pabėgėlių srautą, JAV išvis niekuo nerizikuoja, o Lietuvą toks pabėgėlių skaičius sužlugdys.

Naglis Puteikis

Seimo narys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!