- Reklama -

Nebulos galaktika (sxc.hu)

Tautinė diskriminacija Jungtinėms Amerikos Valstijoms pasirodė visai neblogas būdas apsisaugoti nuo savo konkurentų kosmose. Naujai išleistas įstatymas draudžia bendradarbiauti NASA agentūrai su kelių tautybių žmonėmis – iš Kinijos, Birmos, Eritrėjos, Irano, Šiaurės Korėjos, Saudo Arabijos, Sudano ir Uzbekistano. Daugeliui valstybių šis draudimas nėra aktualus, tačiau kinai, aktyvūs kosmoso tyrėjai, jaučiasi įžeisti. Jiems uždarytas kelias netgi į atviras NASOS rengiamas paskaitas ir seminarus.

Amerikiečiai ilgą laiką su įtarumu žiūrėjo į Kinijos bandymus užkariauti kosmosą. Kinams jau seniai neleidžiama naudotis Tarptautine Kosmoso stotimi, kuri, nepaisant savo pavadinimo, yra JAV įrenginys. Tačiau šįkart draudimais pasistūmėta gerokai daugiau.

Kitą savaitę Kalifornijos Ames tyrimų centre vyks svarbi konferencija. Kinams ir netgi tiems, kurie dirba JAV universitetuose, jau buvo pranešta, jog jų tautybė yra faktorius neleisiantis jiems ten dalyvauti. Tokiu akibrokštu pasipiktinę ir kai kurie amerikiečiai, jau pranešę boikotuosiantys renginį, jei jame bus laikomasi tokios diskriminacinės politikos. Savo dalyvavimą atšaukė garsūs mokslininkai iš Jeilio ir Berklio universitetų. Daktaras Marcy apie savo nedalyvavimą pranešė tokiais žodžiais: „Atvirai kalbant, aš negaliu dalyvauti tokiame susitikime, kuris diskriminuoja kitus. Susitikimas yra skirtas planetoms, kurios yra už trilijonų kilometrų, taigi neturi nieko bendro su nacionalinio saugumo reikalais“.

Draudimas yra paremtas teisės aktu, kurį inicijavo kongresmenas Frankas Wolfas. Jame nurodyta, jog bendradarbiauti negalima su jokiais asmenimis ar kompanijomis iš minėtų valstybių. Taip pat draudžiama, priimti šiuos asmenims bet kuriame NASA priklausančiame pastate. Įstatymo nurodymai tokie abstraktūs, jog juos galimai draudžiamas ir kinų darbas universitetų tyrimuose, susijusiuose su kosmosu. Teoriškai NASA galėtų prašyti specialaus leidimo padaryti išimtį, tačiau neseniai šioje agentūroje buvo kilęs skandalas dėl kinų šnipinėjimo, todėl prašymas veikiausiai nebus teikiamas.

Tačiau sunku įsivaizduoti, kokias paslaptis kinai galėtų sužinoti konferencijoje skirtoje itin tolimų planetų aptarimui. Ketinama aptarti duomenis surinktus Keplerio teleskopu ir visa konferencijos informacija bus pasiekiama internete. Kinams taip pat, nebent NASA internetinė svetainė būtų užblokuota vartotojams Kinijoje. O ir tai panašu į realybę. The Economist bandė susisiekti su NASA teiraudamiesi dėl šio klausimo, tačiau niekas nepanoro kalbėtis.

Konferencijos organizatoriai teigia, jog tvarkaraštis ir dalyviai buvo apgalvoti dar iki įstatymo įsigalėjimo. Jiems netenka nieko kito, kaip tik nusileisti. Vienas konferencijos organizatorių Alanas Bossas apgailestaudamas guodė, jog medžiaga bus laisvai pasiekiama internete. Tačiau jis veikiausiai nežino apie NASA puslapio blokavimą Kinijoje. Buvo siūloma ir dar viena idėja – rengti konferenciją neutralioje, ne NASAI priklausančioje erdvėje, tačiau veikiausiai tokiems pokyčiams liko per mažai laiko.

Kinijos kosmologams ne tik draudžiama dalyvauti NASOS veikloje, tačiau ir JAV tyrėjai yra apriboti dalyvauti konferencijose, kurias rengia kinai. Štai neseniai vykusioje pasaulinėje kosmoso konferencijoje Pekine NASĄ atstovavo tik maža saujelė žmonių. NASA vadovui Charlesui Boldenui reikėjo specialaus valdžios leidimo dalyvauti joje.

Tiesa, vėliau pats F. Wolfas, inicijavęs šį teisės aktą, teigė, jog akto pritaikymas yra netinkamas. Jo žodžiais, savaime suprantama, jog tokio pobūdžio konferencijos nekelia jokios grėsmės ir jose gali dalyvauti visi norintys mokslininkai. Tačiau įstatymas griežtas – jis juk draudžia kinams būti NASA pastatuose nepriklausomai nuo to, kas juose vyksta.

Parengta pagal The Economist.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!