- Reklama -

Balionai (sxc.hu)

Nuo tada kai buvo paskelbta, jog 2014 m. žiemos olimpinių žaidynių šeimininke bus Rusija, valstybei ir žaidynių organizatoriams teko atlaikyti daugybę kritikos – dėl saugumo, galimų išpuolių iš musulmoniško Šiaurės Kaukazo, čečmekų teisių ir panašiai. Šias kritikos strėles organizatoriai numatė, tačiau ko jie nenumatė – tai kad daugiausiai pasaulio pasipiktinimų ir raginimų boikotuoti renginį bus sulaukta dėl homoseksualų teisių suvaržymo.

Kaip žinoma, šiais metais Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą draudžiantį netradicinės orientacijos propagandą. Šiame kontekste gana įspūdingai skambantis žodis „propaganda“ išlieka gana neaiškus – kaip turėtų atrodyti homoseksualų propaganda? Įsigilinus į įstatymo turinį matyti, jog jis gali būti suprantamas tiek labai plačia, tiek siaura samprata – viskas priklauso nuo situacijos, arba dar teisingiau – nuo teisėjo.

Tokie sprendimai kaip draudimas amerikiečiams įsivaikinti rusų vaikus arba šventvagiško elgesio kriminalizavimas atrodo daugiau politinis nei moralinis. Kaip teigia prokremliškos Vieningosios Rusijos partijos atstovai taip siekiama apsaugoti šalies identitetą nuo destrukcijos. Paprasčiausia tokių identiteto griovėjų ieškoti tarp vakariečių ir liberalų. Kaip teigia Karnegio centro Maskvoje direktorė Masha Lipman, Kremlius kuria mitą apie ortodoksišką, tradicišką ir liaudišką Rusijos identitetą izoliuodamas ir stigmatizuodamas žmones, kurie yra kitokie.

Gėjai ir lesbietės yra paprasčiausias taikinys. Tai kad moralinės problemos nėra tikrasis tikslas įrodo kitų vertybių žlugimo toleravimas – neištikimybės, abortų, skyrybų. Homoseksualai neturi jokio tvirto užnugario. Rusams jie asocijuojasi su pasileidusiu vakarietišku gyvenimu arba kalinių viršenybės demonstravimo būdu.

Kaip teigia Žmogaus Teisių Stebėtojų atstovė Tatjana Lokšina gėjai ir lesbietės yra toleruojami tol, kol yra nematomi. Galima numatyti, jog daugelis homoseksualų, iš tiesų, yra „nematomi“. Net 80 proc. gyventojų teigia asmeniškai nepažįstantys nei vieno homoseksualo. Žinant, įprastinį netradicinės orientacijos gyventojų skaičių visuomenėje galima manyti, jog daugelis jų tiesiog slepia esantys kitokie.

Emocinė pasipiktinimo banga keliama homoseksualus siejant su pedofilais. Homoseksualizmo temose dažnai paliečiamas ir sustiprinamas vaikų pasaulio tyrumas, dėl kurio visuomenei kyla dar didesnis noras apsaugoti juos nuo tariamo blogio. Propagandos draudimo įstatymui pritaria trys ketvirtadaliai gyventojų, daugumą jų teigia taip norintys apsaugoti vaikus nuo žalingos informacijos.

Skaudžiausia, jog tokiu būdu visuomenėje dar labiau aštrinama agresija. Internete daugėja vaizdo medžiagos, kuriose matyti kaip jaunuoliai arba netgi policijos pareigūnai muša ar kitaip tyčiojasi iš homoseksualų. Tačiau nei skųstis, nei kalbėti apie šią problemą viešai nebegalima – tai būtų palaikoma propaganda. Dėl įstatymo susiduriama su absurdiška situacija. Teigiama, jog didėja Rusijos homoseksualų užsisklendimas, depresija. Lyginant su apklausomis vykdytomis prieš kelis metus nesaugiai visuomenėje besijaučiančių homoseksualų padidėjo net 50 proc.

Tačiau valdžia vis tiek atrodo sutrikusi, jog vidaus politikos sprendimas galėjo sukelti ažiotažą pasaulyje ir norą boikotuoti Sočio olimpines žaidynes. Į valstybės pareigūnus dėl šios problemos kreipėsi net kelių valstybių aukšti asmenys. Rusijos Olimpinis komitetas pranešė, jog yra nepatenkintas dėl situacijos ir nkreipėsi į vyriausybė dėl įstatymo sustabdymo. Tačiau valdžios atstovai nėra linkę nusileisti ir tvirtina, jog įstatymas žaidiynių metu galios visa apimtimi.

Tuo tarpu Tarptautins Olipinis Komitetas iškart kreipėsi į žaidynių vykdytojus norėdami gauti patvirtinimą, jog propagandos draudimo įstatymas niekaip nepaveiks nei žaidynių dalyvių, nei stebėtojų. Baiminamasi, jog užsienio atvykę žiūrovai gali imtis veiksmų palaikančių homoseksualų teises. Jei tai bus pripažinta propaganda, tuomet gali įsiplieksti skandalai ir neramumai.

Kadangi naujoji V. Putino etiketė yra valstybės moralinis sergėtojas ir taip jis renkasi taškus konservatyvių rinkėjų akyse, manytina, jog propagandos įstatymas dėl būsimų olimpinių žaidynių nebus nei sustabdytas, nei sušvelnintas.

Parengta pagal The Economist.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!