- Reklama -

footballpedia.org nuotr.

Sporto pasaulyje vis intensyviau kovojama su nacizmu. Nemaža dalis Vokietijos futbolo klubų jau seniai turi problemų dėl huliganizmo išpuolių. Taip pat ne paslaptis, jog rungtynėse dažnai pasitaiko ekstremistinių idėjų demonstravimo. Bundeslygos čempionė Dortmundo “Borussia” tapo pirmoji įdiegusi aukštos technologijos sistemas kovai su agresyviai nusiteikusiais fanais ir jau išbandė šią sistemą sezono atidarymo rungtynėse.

Dortmundo klubas investavo 250 tūkstančių eurų, kad pažabotų netinkamą fanų elgesį. Buvo įdiegta nauja ypač aukštos rezoliucijos filmavimo kamerų sistema, kuri pajėgtų užfiksuoti netinkamą elgesį ar net simboliką iš gana tolimų atstumų – 60 metrų. Didelės raiškos nuotraukose nesunku atpažinti pažeidėjo veidą. Sistema kartu leidžia nedelsiant perduoti pažeidėjų nuotraukas policijai. Operatyvus neonacizmo apraiškų užfiksavimas kol kas atrodo pati efektyviausia priemonė su šiuo reiškiniu.

Naujoji sistema pasiteisino jau per pirmąsias rungtynes. Kamerų dėka buvo užfiksuotas ir atpažintas neonacių grupės narys, kuris pažeidė viešąją tvarką. 27 metų vyriškis laikė plakatą su užrašu “Solidarumas su NWDO” (aut. past. Nacionalinis Dortmundo nacių judėjimas). Solidarumas buvo išreikštas praeitą savaitę suimtiems judėjimo nariams, kurie rinko palaikytojus Rugsėjo 1 dieną numatytoms metinėms minint nacių įsiveržimą į Lenkiją.

Klubo prezidentas Hanz-Joachim Watzke teigė, jog kameros vertos kiekvieno išleisto skatiko. Prezidentas taip pat patikino, jog klubo politikoje nebus jokios tolerancijos nacizmo apraiškoms, nepriklausomai nuo jų formos. Kartu numatomas itin aktyvus bendradarbiavimas su policija.

Nors neonacizmo atstovų pasitaiko daugelio Vokietijos klubų gretose, tačiau būtent Dortmundo klubas garsėja jų aktyvumu, todėl jau ne vienerius metus norima pažaboti netinkamą elgesį, kol neonacių skaičius vis augo.

Štai dar 1980-aisiais klubo fanų gretose aktyviai veikė judėjimas Borussenfronten, kuris buvo viena iš žiauriausių, o gal ir pati žiauriausia futbolo fanų grupuotė visoje Vokietijoje. Ši grupuotė ilgainiui dingo, tačiau jos propaguotos idėjos atgija vis sparčiau. Ir tai ne tik klubo ar šio miesto, tačiau ir visos valstybės, kuri stengiasi nusikratyti savo kraupios praeities, problema. Kol kas nežinia, ar kiti Vokietijos klubai taip pat seks Bundeslygos čempionės pavyzdžiu.

2011 m. šalyje užfiksuoti net 3015 nacių judėjimams priskiriami nusikaltimų, tarp kurių daugiausiai propagandinių idėjų skelbimas. Vokietija su tuo kovoja gana aktyviai. Praeitą ketvirtadienį surengta itin didelio masto operacija su 900 pareigūnų, ieškant per šimto neonacių veikimo taškų, daugiausiai jų būtent Dortmunde. Taip pat yra rengiamos specialios programos, norintiems palikti žiaurias neonacių grupuotes.

Pagal užsienio spaudą parengė Vaida Paciūnaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!