- Reklama -

Antanas Guoga. KK nuotr.

Europos parlamento narys Antanas Guoga kritikuoja Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetus, priėmusius sprendimą paremti Graikiją iš Lietuvos biudžeto.

“Rami penktadienio popietė. Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai, užbaigdami dienos darbus, be jokių aistrų priėmė sprendimą iš tiesiog perpildyto Lietuvos biudžeto paremti vargšę, nuskriaustąją Graikiją. Ironizuoju, aišku. Bet tikra tiesa, kad šiandien buvo pritarta tolimesniam Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų siuntimui neefektyviai Graikijos vyriausybei.

Kodėl sprendimas prisidėti prie ES ruošiamos 50 milijardų eurų injekcijos Graikijai negalėjo būti svarstomas Seime, platesniame visuomenės rate? Latviai ar net derybų su graikais procesui diriguojantys vokiečiai tokį sprendimą tvirtins nacionaliniuose parlamentuose. Neskubama, nes laukiama kreditorių įvertinimo. O mes? Kad tik patyliukais, be diskusijų, kad tik niekas nesužinotų. Lietuva – super šalis, tik savų kažkodėl nemyli”, – socialiniame tinkle “Facebook” parašė Europos parlamento narys Antanas Guoga.

Anot jo, faktas: graikiška vidutinė pensija – 833 eurai, latviška – 293, o čia, Lietuvoje – 242 eurai. “Jei eilinį kartą tikim graikų pažadais ir vėl kišam ten pinigus, tai gal ir Lietuvos, Latvijos, Estijos, Slovėnijos situaciją įvertinkim objektyviai? Mes juk reformas įvykdėm. Rezultatai taip greit nepasirodo, o kol jie pasirodys – skirkim finansinę injekciją ir šioms šalims. Gal tuomet mūsų pensininkai su čia gaunamomis pensijomis galėtų bent kiek priartėti prie graikiškų pensijų lygio?” – klausia Antanas Guoga.

“Šiandien Graikija pateikė savo siūlymą naujoms deryboms su ES. Reformų paketas – nedaug kuo skiriasi nuo to, apie kurį buvo ir anksčiau kalbėta. Patys graikai šiandien ant stalo deda tokį patį reformų paketą, kurio atmetimą referendumu vos pieš savaitę šventė su fejerverkais. Kame reikalas? Atsakymas paprastas (suprise, surprise) – piniguose.

Iki birželio 26 d. buvo diskutuojama apie pagalbos programos Graikijai prailginimą penkiems mėnesiams ir kalba tuomet ėjo apie 16 milijardų eurų. Šiandien Graikija paprašė daugiau kaip 50 mlrd. eurų trims metams. Kartu su kitais ES pagalbos mechanizmais tai sudarys apie 90 milijardų eurų (!!!). Todėl, nors reformų pasiūlymai panašūs, kalbame apie visiškai kitokias sumas ir net trejų metų laikotarpį…

Dilema skaudi, niekas nenori, kad Graikija išstotų iš eurozonos. Tačiau reikia pripažinti, kad šioje situacijoje tai būtų ilgalaikis sprendimas ir patiems graikams, ir ES. O likusius nuo injekcijų Graikijai milijardus galėtume panaudoti efektyviau su savo ekonomika besitvarkančių šalių progresui paspartinti. Pritariant tolimesniam pinigų pumpavimui, tik paskatinsime atsainų požiūrį į reformas.

Tarptautinė spauda sprogsta nuo reportažų, kaip graikai pastarąją savaitę šluote šluoja viską iš lentynų. Ir aš nekalbu apie kruopas. Aš kalbu apie naujausius telefonus, kompiuterius, buitinę techniką, net automobilius. Vienas graikas už milijoną norėjo aukso įsigyti! Vadinasi, pinigų yra. Dar įdomiau, jei ir nėra, tai perka į skolą. Juk vis teik Europa visas skolas nubrauks, tai kodėl nepasismaginus.

Bet kuris protingas verslininkas, būdamas dabartinėje ES vietoje, tokios investicijos, kaip Graikija šiandien, jau seniai būtų atsisakęs. Tai politinis sprendimas, turėsiantis pasekmių ir kitose ES šalyse. Ispanijoje jau stiprėja kairioji “Podemos” jėga, o britai turės gerą argumentą balsuoti už išstojimą iš ES.

Bet grįžkime į Lietuvą. Akivaizdu, kad platesnės visuomenės ir Seimo diskusijos paramos Graikijai tema yra nepageidautinos. Aukščiausio lygio ES vadovai vos ne kasdien į Briuselį skraido dėl šios situacijos tartis, Europos Parlamentas ilgas valandas apie tai diskutavo. O štai Seimas susirinkti dėl to negali. Tiesa, iš valdančiosios koalicijos atstovų girdėjome labai garsius grasinimu nebesiųsti Graikijai nei cento. Norisi kaip geriau, o išeina, kaip visuomet. Piktinamės garsiai, o sprendimus priimame tyliai. Gaila, kad galvojama, jog Lietuvos žmonės neverti atviros diskusijos”, – mano Antanas Guoga.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!