- Reklama -
Seimo narys Vydas Gedvilas

Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto, Darbo partijos frakcijos narys Vydas Gedvilas teigia, kad Vladimiro Putino pasirinkto įpėdinio Dmitrijaus Medvedevo pergalė Rusijos prezidento rinkimuose nebuvo netikėta. Jis mano, kad tai gera proga bandyti pagerinti pašlijusius Lietuvos ir Rusijos santykius.

„Manau, kad niekas kitokio rinkimų rezultato nesitikėjo, nes Kremliaus remiamam kandidatui buvo palankios beveik visos žiniasklaidos priemonės, jį palaikė Rusijos inteligentija, žinomi aktoriai, jo rinkiminei kampanijai panaudotas milžiniškas administracinis resursas. Tokios yra Rusijos politikos tradicijos — esama valdžia siekia užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą ir ji turi didžiausias galimybes palaikyti pasirinktą kandidatą. Taip buvo ir 2000 metais, kai niekam nežinomą V. Putiną pasirinko Borisas Jelcinas, taip atsitiko ir šį kartą. Ir nors kandidatų galimybės nebuvo vienodos, manau, kad šis rezultatas daugiau ar mažiau atspindi realią Rusijos rinkėjų valią“, — sako V. Gedvilas.

Seimo pirmininko pavaduotojas palankiai vertina D. Medvedevą ir teigia, kad Lietuvos valdžia ir diplomatai privalo išnaudoti atsiradusią galimybę peržiūrėti šalies santykius su Rusija, nes iki šiol jie nebuvo geri.

„Energetiškai ir ekonomiškai esame priklausomi nuo Rusijos, todėl kuo geresni bus mūsų dvišaliai santykiai, tuo daugiau turėsime galimybių išspręsti mūsų šalies gyventojams svarbius klausimus, susijusius su dujų, naftos ir elektros energijos tiekimu. D. Medvedevas yra jaunas politikas, kuriam nėra uždėtas Sovietinis antspaudas, nesusijęs su specialiosiomis tarnybomis, be to, iš jo pirmų pareiškimų matome, kad jis pasisako už gerus santykius su Rusijos kaimynais. Būtų naivu tikėtis, kad D. Medvedevas galės ką nors kardinaliai pakeisti, tačiau V. Putino vadovavimas tam tikrais atvejais buvo gana radikalus, o politologai prognozuoja, kad D. Medvedevo linija bus švelnesnė, todėl atsiranda vilties diskusijai“, — sako V. Gedvilas.

Europos reikalų komiteto narys atkreipia dėmesį į tai, kad beveik 10 proc. balsavime dalyvavusių Rusijos rinkėjų balsavo už radikalų liberalų demokratų partijos lyderį Vladimirą Žirinovskį, kuris garsėja savo neigiamų požiūriu ne tik į Lietuvą, bet ir į visas Baltijos valstybes. V. Gedvilas mano, kad prie radikalizmo Rusijoje populiarėjimo prisideda ir kai kurių Lietuvos partijų antirusiška retorika.

„Negalime deklaruoti, kad rusai yra mūsų priešai, patys turime tapti atviresni, ieškoti galimybių diskusijai. Tame fone, kurį kuria kai kurios dešiniosios partijos, ypatingai konservatoriai, mes niekuomet nesukursime gerų santykių su Rusija, o tik provokuosime dar daugiau radikalumo iš jos pusės. Todėl geri santykiai su Rusija tikrai reikalingi, nuo to bus geriau visiems“, — sako V. Gedvilas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!