- Reklama -

Ukrainos parlamentarai trečiadienį pritarė priemonėms, leidžiančioms naudoti sušaldytą fronte žuvusių kareivių spermą. Ankstesnis įstatymas, numatęs ją sunaikinti, sukėlė šalyje pasipiktinimą.

Šalies vaisingumo politika atsidūrė dėmesio centre, nes dvejus metus trunkančiame kare su Rusija žūsta vis daugiau jaunų Ukrainos vyrų.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados įstatymų leidėjai trečiadienį balsavo už pataisas, leidžiančias žuvusių karių partneriams po jų mirties naudoti sušaldytą reprodukcinę medžiagą. Šios priemonės pakeitė gruodžio mėnesį priimtą įstatymą, įpareigojantį valstybę nuo 2025 m. mokėti už karių spermos ir kiaušialąsčių laikymą.

Tačiau priėmus šį įstatymą medicinos teisininkė Olena Babyč feisbuke paskelbė, jog jis numato ir mėginių, paimtų iš donorų, kurie vėliau miršta, sunaikinimą. Tai sukėlė kritikos audrą. Parlamentarai ir Sveikatos apsaugos ministerija pažadėjo pakeisti įstatymą prieš jam kitą mėnesį įsigaliojant.

Iš viso 264 parlamentarai trečiadienį pritarė pataisoms, pagal kurias garantuojama, kad mėginiai būtų laikomi nemokamai trejus metus po donoro mirties, o vėliau numatoma galimybė mokėti už jų saugojimą. Nė vienas deputatas nebalsavo prieš priemones, palaikomas Sveikatos ap√saugos ministerijos.

Autoriai teigia, kad pokyčiai padės „išsaugoti Ukrainos žmonių genofondą, o tai ypač svarbu, kai Rusija tęsia agresiją“.

„Kiekvienas žmogus turi teisę pratęsti šeimą“, – sakė medicinos teisininkė Alla Cymanovska ir kaip pavyzdį paminėjo Izraelį, leidžiantį iš žuvusių karių po jų mirties išgauti spermą.

Pagal dabartinį Ukrainos civilinį kodeksą donorų pasirašyti įgaliojimai, leidžiantys partneriui naudoti jų biologinę medžiagą, nustoja galioti, kai pasirašiusysis miršta, sakė ji. Vaikai, pradėti naudojant mirusio donoro spermą ar kiaušialąstę, šiuo metu taip pat neturi teisės būti mirusio tėvo įpėdiniais.

Ministrai raginami per tris mėnesius pakeisti Ukrainos civilinį ir šeimos kodeksą, kad būtų pašalintos šios kliūtys. Jie taip pat raginami suteikti kariams teisę nuspręsti, kas nutiks jų reprodukcinei medžiagai, jei jie mirs, ir būti pripažintais teisėtais taip gimusių vaikų tėvais.

Viljama Sudikienė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!