- Reklama -

Baudžiamojo kodekso nuostatos, leidžiančios konfiskuoti už turtinius nusikaltimus padariusių asmenų nepagrįstą turtą, neprieštarauja Konstitucijai, ketvirtadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

KT savo nutarime nurodo, kad Konstitucijoje įtvirtinta nuosavybės teisės nėra absoliuti. Anot teismo, asmuo, kuris nusikalstamu būdu įgijo nuosavybę, negali tikėtis, kad anksčiau minėta jo teisė bus vis tiek ginama.

„Atsižvelgdamas į tai, kad pagal Konstitucijos 23 straipsnį nuosavybės teisė nėra absoliuti, ir paisydamas bendrojo teisės principo, kad niekas negali turėti naudos iš savo padaryto teisės pažeidimo, įstatymų leidėjas, siekdamas užtikrinti veiksmingą visos visuomenės apsaugą nuo nusikalstamų veikų, gali nustatyti ir tokias teisinio poveikio priemones, kurias taikant iš asmens, padariusio turtinės naudos teikiančią nusikalstamą veiką, valstybės nuosavybėn gali būti paimamas turtas, įgytas nusikalstamu būdu, tam, kad būtų atkurtas teisingumas ir konstitucinėmis vertybėmis grindžiama teisinė tvarka ir kad bet kuris asmuo neturėtų paskatos toliau daryti nusikalstamas veikas ir iš to toliau gauti turtinės naudos.

Asmuo, įgijęs nuosavybę nusikalstamu būdu, negali tikėtis, kad tokiu būdu įgyta jo nuosavybė bus ginama pagal Konstitucijos 23 straipsnį“, – teigia KT.

Gytis Pankūnas
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!